Een creatieve duizendpoot

In september 2013 kwam ik bij Vindingrijk binnen en al snel wilde ik er niet meer weg. Want o, wat zit ik hier goed op mijn plek. Ik begon met 16 uur en via wat omwegen werk ik er nu 28 uur in de week.

Alweer een paar jaar werk ik als allrounder op de meubelwerkplaats. Daarnaast mocht ik hier 7 jaar geleden een nieuwe, creatieve afdeling opzetten. Sinds die tijd combineer ik mijn werk op de meubelwerkplaats met het werken in de zogenaamde ‘Creahoek’. Wat daar gemaakt wordt, verkopen we weer in onze Corner of Creation.

Voor mij is elke werkdag anders (cliché, maar waar): tussen 8 uur en 8.15 uur maak ik eerst even een rondje over de afdeling in de winkel en in het magazijn. Dan kijk ik even wat er nog staat en wat er nog moet gebeuren voor die dag. Om 8.30 uur beginnen we op de meubelwerkplaats met de dag start. Dan verdelen we samen het werk en stuur ik aan waar nodig. We beginnen met het aanvullen van meubelen in de winkel. Ik werk dan mee en fungeer als vraagbaak/controlepost voor mijn ploeg. Als alles in de winkel en het tussenmagazijn is aangevuld, gaan we verder met meubelen repareren die dat nodig hebben.

In de middag ziet het er anders uit: dan werk ik meestal in de creahoek. Daar maak ik nieuwe spullen en kan mijn creativiteit los. Tussendoor blijf ik aanspreekpunt voor mijn ploeg en tref ik voorbereidingen voor de volgende dag of week, zodat zij uit de voeten kunnen.  Zo ben ik ’s middags wat meer ‘ondersteuning op afstand’.

Ik voel me als een vis in het water hier  bij Vindingrijk. Wat ik zo leuk vind is dat ik de vrijheid en de ruimte op het werk krijg. Er is ruimte voor creativiteit en socialiteit maar ook voor ieders beperking. Het ondersteunen en aansturen van medewerkers blijf ik ook erg leuk vinden.

Medewerkster Anneke knipt stof in haar 'atelier'.

Samen voor hergebruik

Bij Vindingrijk vinden we het hergebruik van materiaal erg belangrijk. Samen proberen we de afvalberg te beperken. Daarom proberen we ook zoveel mogelijk te repareren of te hergebruiken.
In de meubelwerkplaats knappen we meubelen op, maken we nieuwe dingen van het hout. Denk hierbij aan kandelaars of ‘verbouwen’ we meubelen naar bijvoorbeeld sidetables van oude tafels.
In de creahoek maak ik van lappen weer wat nieuws. Onder andere kinderschortjes, slingers en verschillende tassen. Ook maak ik geregeld graag wat uniekere dingen zoals lappendekens van oude tassen of broeken of lampenkappen van oude cassettebandjes. Het is een fijne uitdaging om van materiaal wat nieuws te maken. Het is lastig om van bijvoorbeeld ribstof wat nieuws te maken; dit soort stof verschuift veel en maakt het lastig om wat mee te maken. Maar het daagt me wel uit om nieuwe dingen te proberen. Vaak komt er zo onverwacht wat leuks uit.

Trots

Op onze ‘Corner of Creation’ afdeling vind je de meest unieke producten en ik ben  hier enorm trots op: ik word blij van producten die verkocht worden die door mijn collega’s gemaakt zijn. Dat vind ik een hele mooie blijk van waardering voor ze.  Iets anders waar ik heel blij van kan worden is het gegeven dat ook klanten met een kleiner budget hier toch wat moois of leuks kunnen kopen.

Foto impressie van de Corner of Creation in de winkel bij Vindingrijk.

Blijven ontwikkelen

Het kàn hectisch zijn op onze afdeling en ik probeer hier wel voor te waken.  Ik wil graag dat iedereen hier lekker kan werken, dus daar probeer ik me ook voor in te zetten. Dat is een sociale kant die ik hier fijn kan ontwikkelen.   Mijn taak als allrouder vind ik leuker dan verwacht en ook dat lijkt me leuk om verder te ontwikkelen. Een heel ander iets waar ik nog graag in groei is het ontwerpen en maken van de wat complexere artikelen.

Over 10 of 20 jaar hoop ik dat ik nog steeds rondloop bij Vindingrijk. Voor mij is dit de meest passende werkplek die er bestaat.