Foto van de veiling in 2016

Veilingen

De veiling is voor ons al tientallen jaren het hoogte punt van het jaar. Hier komen ieder jaar honderden mensen op af.
Het is een sport voor onze goed opgeleide medewerkers geworden om unieke objecten tussen de duizenden bananendozen te vinden.
Met spanning kijken onze medewerkers uit naar deze dag. Wie zal dit keer het object met de  meeste waarde hebben gespot?
Dit jaar organiseren we, net als in 2020 en 2021, de veiling op een andere manier.
We stallen op 12 november alle objecten uit en u kan tot en met 10 december bieden middels een biedformulier.

Geschiedenis

Na de tweede wereldoorlog moeten zo veel mogelijk mensen aan het werk; ook mensen met een geestelijke of lichamelijke handicap. De gemeente ’s-Hertogenbosch ging in 1950 van start met de Gemeentelijke Sociale Werkvoorzieningsregeling (GSW). De Weener Groep werd in het leven geroepen. De naam ‘Weener Groep’ wordt nog regelmatig in de volksmond gebruikt. Omdat de Weener Groep samenvoegt met een groot deel van de afdeling Arbeidsmarkt en Sociale Zaken (AmSZ), wordt de naam veranderd naar Weener XL.

Kringloopbedrijf Den Bosch in 1993 (foto van Clemens Le Blanc)

In 1987 ontstond het idee om een bedrijf op te zetten om iets te doen aan de werkgelegenheid voor jongeren. Sindsdien is er veel werk verzet om dit te realiseren. In de jaren ’90 waren er twee kringloopbedrijven, namelijk de Cirkel en de Kringloopwinkel. De Cirkel was gevestigd aan de Graaf van Solmsweg. Aan de Riddersporenstraat zat destijds de Kringloopwinkel gevestigd, dat later overging in Stichting Kringloopbedrijf ‘s-Hertogenbosch. De stichting wilde concreet voor werk zorgen, in plaats van het bemiddelen tussen werkgever en de jongeren. Het doel van Stichting Kringloopbedrijf was om langdurige werkloze jongeren ervaring op te laten doen, en de afvalstroom te verminderen.

Op 27 april 2001 werden de bedrijven samengevoegd en kregen de naam Vindingrijk. In datzelfde jaar opende ook in Breda een kringloopwinkel met de naam Vindingrijk, waar Vindingrijk Den Bosch mee samenwerkte. Ze kregen beiden de dezelfde huisstijl.

Oude locatie Vindingrijk aan de Graaf van Solmsweg

In 2005 zat Vindingrijk nog aan de Graaf van Solmsweg en beschikte enige tijd ook een pand aan de Tinnegieterstraat. Op 28 januari 2006 werd de winkel aan de Tinnegieterstraat feestelijk geopend.

Oude locatie Vindingrijk aan de Tinnegieterstraat

Inmiddels zit Vindingrijk op de huidige locatie aan de Afrikalaan, waar we al sinds 2014 het bedrijf runnen met 117 medewerkers.

Impressie voorkant winkel Vindingrijk

RIJK AAN VERHALEN

Hart voor de mens

“Rijk aan verhalen”. We hebben alleen doelgroep medewerkers in dienst. Bij Vindingrijk hebben we medewerkers werken met een speciale gave. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.

Op de foto boort een medewerker een schroef in hout.

HET ALTERNATIEF VOOR NIEUW

“Het alternatief voor nieuw”. Medewerkers van Vindingrijk hebben een passie voor het milieu en gaan daarom voor hergebruik. Samen gaan we voor een milieu bewust ‘s-Hertogenbosch.